top of page

Η αναζήτηση των Αργοναυτών δεν είναι απλώς μύθος ...

Αναβιώνοντας τον θρύλο του Άργους και του Ιάσωνα. Το όνομα Αργοναύτες από την ελληνική μυθολογία φέρνει στο νου την αναζήτηση του Ιάσωνα με το πλοίο του την Αργώ, το οποίο απέπλευσε από την Ιώλκο (Βόλος) στην Κολχίδα (Γεωργία) στη Μαύρη Θάλασσα, για να πάρει το Χρυσόμαλλο Δέρας. Ο μύθος αυτός έχει αλληγορική σημασία για το δεύτερο μεγάλο κύμα αποικισμού στη Μαύρη Θάλασσα από τους Έλληνες. Αυτή η αναζήτηση πήρε το όνομά της από το πλοίο του Ιάσωνα, την Αργώ, το οποίο πήρε το όνομα αυτό από τον δημιουργό του, Άργο.

    Το 2004 ήρθε στο φως ένας Μυκηναϊκός τάφος κοντά στον Βόλο και με αυτόν τον απροσδόκητο τρόπο ένας μύθος, αυτός των Αργοναυτών, άρχισε να γίνεται λιγότερο μύθος. Πρόσφατα, τέσσερα δείγματα χρυσού που βρέθηκαν στη Γεωργία στη Μαύρη Θάλασσα εξετάστηκαν στο Λούβρο και συγκρίθηκαν με μερικές από τις χάντρες που βρέθηκαν σε ένα κολιέ στον μυκηναϊκό τάφο του Βόλου. Και οι δύο είχαν την ίδια τοπική προέλευση και τα δύο είδη, ο Ελληνικός και ο Γεωργιανός, φαίνεται να έχουν κατασκευαστεί από αλλουβιακό χρυσό που προήλθε από ένα ποτάμι της Κολχίδας.

ARGO-MYTH.jpg
Η σύγχρονη Αργώ πλέει στον Παγασητικό

Αυτή είναι η Αργώ, το μοντέρνο αντίγραφο που δημιούργησε το Ναυπηγείο Ρέππος

Αργώ, Η ιστορία

Η Αργώ κατασκευάστηκε από τον ναυπηγό Άργο και το πλήρωμά του ήταν προστατευμένο από τη θεά Ήρα. Η καλύτερη πηγή για το μύθο είναι τα "Αργοναυτικά" από τον Απολλώνιο Ρόδιο. Σύμφωνα με διάφορες εκδοχές του μύθου, λέγεται ότι η Αργώ σχεδιάστηκε ή κατασκευάστηκε με τη βοήθεια της Αθηνάς. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η Αργώ ήταν το πρώτο πλοίο που έπλευσε τις θάλασσες. Ήταν η Αθηνά που δίδαξε στον Τίφη να προσαρμόσει τα πανιά στον ιστό, καθώς ήταν ο κυβερνήτης και θα χρειαζόταν απόλυτη γνώση των λειτουργιών του πλοίου. Σύμφωνα με άλλους μύθους, περιείχε στο πλώρη της ένα μαγικό κομμάτι ξυλείας από το ιερό δάσος της Δωδώνης, που μπόρεσε να μιλήσει και να καταστήσει προφητείες.
Μετά το επιτυχημένο ταξίδι της, η Αργώ αφιερώθηκε στον Ποσειδώνα στον Ισθμό της Κορίνθου. Στη συνέχεια ανήλθε στον ουρανό και μετατράπηκε στον αστερισμό της Αργούς.

Η Ομηρική Αργώ, το αντίγραφο που δημιουργήθηκε από το Ναυπηγειο Ρέππος

Η Αργώ είναι κατασκευασμένη σύμφωνα με το πρότυπο του μεγάλου πλοίου με το οποίο εισήλθε ο Δαναός στην Ελλάδα. Και αυτό ήταν το πρώτο μακρύ πλοίο που δημιούργησαν οι Έλληνες. Ο Χείρωνας, ο οποίος γεννήθηκε στη Χρυσή Εποχή, σχηματίζει τους Αστερισμούς για τη χρήση των Αργοναυτών και τοποθετεί το Solstitial και Equinoctial Points στο δέκατο πέμπτο βαθμό ή middies των αστερισμών του Καρκίνου, Χήλου, Αιγόκερω και Κριού. Ο Μέτων κατά το έτος Ναβονάσαρ 316, παρατηρούσε το θερινό ηλιοστάσιο στον όγδοο βαθμό του Καρκίνου και επομένως το ηλιοστάσιο είχε επιστρέψει επτά βαθμούς. Πηγαίνει πίσω ένα βαθμό σε περίπου εβδομήντα χρόνια και επτά βαθμούς σε περίπου 504 χρόνια. Μετρήστε αυτά τα χρόνια πίσω από το έτος Ναβονάσαρ 316, και τα στοιχεία αυτά θα τοποθετήσουν την Αργοναυτική εκστρατεία περίπου στο 936 π.Χ. (Σερ Ιασαάκ Νεύτων, "Ενα σύντομο χρονικό"). Από την πρώτη μνήμη των πραγμάτων στην Ευρώπη μέχρι την κατάκτηση της Περσίας από τον Μέγα Αλέξανδρο.

Λεπτομέρεια από κεραμικό που φαίνεται ο Αργος και οι Αργοναύτες
bottom of page